Rola wymazów higienicznych w utrzymaniu bezpieczeństwa żywności

Żywność to bez wątpienia najważniejszy element życia każdego człowieka. Obecnie rozwój cywilizacji i różnego rodzaju technologii sprawił, że dostęp do różnorodnej i zdrowej żywności jest bardzo prosty. Warto jednak pamiętać, że oprócz samej dostępności żywności, bardzo ważną rolę odgrywa również to, czy dana żywność spełnia wszelkie wymagania i normy i czy jest bezpieczna dla ludzi. Aby to zweryfikować, producenci żywności zmuszeni są do przeprowadzania regularnych i bardzo dokładnych badań i testów, które mają wykazać to, czy dany produkt spożywczy jest w pełni bezpieczny i czy może być wdrożony na rynek. 

W procesie weryfikacji bezpieczeństwa żywności bardzo ważną rolę odgrywają wymazy higieniczne. Warto więc wiedzieć czym są tego typu wymazy, jakie można wyróżnić rodzaje wymazów, kiedy i kto powinien je stosować oraz jak ich użycie wiąże się z wymaganiami normy ISO 22000?

Czym są wymazy higieniczne?

Chcąc legalnie wprowadzić jakiś produkt spożywczy na rynek i mieć pewność, że będzie on zgodny z wszelkimi normami oraz jego spożycie będzie w pełni bezpieczne dla zdrowia i życia ludzi, niezbędne jest wcześniejsze przeprowadzenie wielu szczegółowych testów, aby to sprawdzić. W tym procesie bardzo ważną rolę odgrywają wymazy higieniczne. Jest to bardzo prosty i skuteczny sposób na pobieranie próbek, celem określenia ich zawartości pod względem bezpieczeństwa dla zdrowia konsumentów. 

Dzięki wymazom higienicznym możliwe jest przeprowadzenie wiarygodnej oceny zachodzących procesów produkcyjnych oraz higienicznego wytwarzania i dystrybuowania produktów spożywczych. Jeśli w danym artykule żywieniowym wykryte zostaną różnego rodzaju substancje lub związki, które nie powinny się tam znaleźć i które mogą zagrażać zdrowiu lub życiu konsumentów, dana partia produktów może zostać wstrzymana i nie trafi na rynek. Dzięki temu bardzo skuteczny sposób można chronić konsumentów przed spożyciem szkodliwych produktów.

Rodzaje wymazów higienicznych

Wymazy higieniczne to sposób na pobranie próbek niezbędnych do ich dalszego badania w specjalistycznych laboratoriach. Próbki te mogą być badane pod względem takich czynników zagrożenia jak zanieczyszczenia chemiczne, fizyczne lub też mikrobiologiczne. Każdy z tych elementów jest równie ważny i może mieć tak samo negatywny wpływ na zdrowie i życie konsumentów. Z tego względu przeprowadzanie różnego rodzaju wymazów higienicznych, jest tak ważne z punktu widzenia bezpieczeństwa żywności.

Kiedy i kto powinien stosować wymazy higieniczne

Stosowanie wymazów higienicznych w kontekście bezpieczeństwa żywności to bardzo ważna kwestia. Badanie to pozwala dokładnie ocenić czystość żywności, klarowność jej składu i wpływ na bezpieczeństwo oraz zdrowie konsumentów. Dzięki stosowaniu tego rozwiązania można zapobiec dostaniu się skażonych artykułów na rynek, uniemożliwić przedsiębiorcom używanie szkodliwych substancji w procesie produkcyjnym czy też ocenić jakość wytworzonych wyrobów w ich finalnej postaci. Z tego względu każdy producent artykułów spożywczych powinien stosować wymazy higieniczne i pobrane próbki poddawać specjalistycznym badaniom, aby wykluczyć obecność różnego rodzaju związków czy substancji, które mogłyby wpływać negatywnie na zdrowie lub nawet życie konsumentów. 

Gdy planujemy wypuścić nowy produkt żywieniowy na rynek, niezbędne jest wcześniejsze przeprowadzenie odpowiednich badań, aby sprawdzić jego skład i jakość pod względem bezpieczeństwa.

Użycie wymazów higienicznych a wymagania ISO 22000 

ISO 22000 to międzynarodowy standard, który określa wszelkie normy dla Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Norma ta skierowana jest więc głównie do branży rolno-spożywczej, producentów żywności, dystrybutorów i hurtowników produktów spożywczych, restauracji oraz hoteli. Ponadto ISO 22000 i jej wymagania odnoszą się po części także do producentów opakowań, urządzeń i maszyn, firm zajmujących się transportem i magazynowaniem artykułów żywieniowych oraz do całego sektora paszowego. 

żywność

Z racji tego, że norma ISO 22000 nawiązuje do bezpieczeństwa żywności, to stosowanie wymazów higienicznych w celu sprawdzenia danego produktu spożywczego pod względem bezpieczeństwa jest dość mocno powiązane z tym standardem. Norma ta reguluje kwestie związane z Systemem Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, który z kolei opisuje, w jaki sposób badać żywność przed jej wdrożeniem na rynek. W konsekwencji norma ISO 22000 po części odnosi się także do różnego rodzaju sposobów badanie żywności takich jak np. stosowanie wymazów higienicznych.